Florentina Iușco, exclusă din echipa olimpică a României

sursa foto: fanatik.ro

Atleta Florentina Iușco nu va mai participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Decizia vine în urma admiterii parțiale de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a apelului făcut de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) privind testarea pozitivă a sportivei la o substanță interzisă anul trecut.

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a oferit detalii despre caz, menționând că a sperat până în ultimul moment că TAS va menține decizia inițială de mustrare. ANAD a subliniat că Iușco a depus eforturi pentru a demonstra cum a ajuns substanța în corpul său, analizând suplimentele pe care le-a consumat.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a anunțat excluderea atletei din echipa olimpică după comunicarea deciziei TAS. Inițial, ANAD a depistat o substanță diuretică suspectă – furosemid – și a decis să sancționeze sportiva cu avertisment. WADA a contestat această decizie la TAS.

TAS a decis suspendarea Florentinei Iușco pentru doi ani, începând cu 1 februarie 2024. Toate rezultatele înregistrate de atletă din 23 aprilie 2023 până pe 24 iulie 2024 au fost anulate.

În decizia sa, TAS a concluzionat că Florentina Iușco nu a respectat standardul de îngrijire necesar pentru „lipsa unei greșeli sau neglijențe”. Arbitrul a stabilit că sancțiunea adecvată este o perioadă de doi ani de ineligibilitate, relatează replicahd.ro.

Florentina Iușco și-a pierdut astfel șansa de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris, într-un caz care subliniază importanța respectării stricte a regulilor anti-doping în sportul de performanță.