Caniculă și în munți, salvamontiștii avertizează asupra pericolului crescut al înțepăturilor de insecte

sursa foto: libertatea.ro

Valul de căldură din această vară afectează și zonele montane, considerate de obicei mai răcoroase. Salvamontiștii atrag atenția turiștilor asupra unui pericol neașteptat: comportamentul agresiv al insectelor, în special al viespilor.

Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, explică: „Când este foarte cald, viespile devin agitate și pot ataca. Ele își fac cuiburi chiar și în pământ, nu doar în copaci. Dacă observați viespi sălbatice, îndepărtați-vă imediat din zonă.”

În Munții Retezat au fost înregistrate câteva cazuri grave în care persoane înțepate de viespi au necesitat intervenții de urgență. Salvamontiștii recomandă persoanelor alergice să se testeze și pentru înțepături de viespi înainte de a merge la munte, informează g4media.ro.

„Înțepăturile de insecte, mai ales de viespi sălbatice, au devenit din ce în ce mai periculoase. Cei cu alergii trebuie să aibă la ei medicamentele recomandate de medic”, adaugă Bodean.

În caz de înțepătură, turiștii sunt sfătuiți să sune la 112 sau la dispeceratul Salvamont (0Salvamont). Salvamontiștii pot solicita elicopterul sau serviciile de urgență pentru tratamente speciale în cazuri extreme.

Acest avertisment vine în contextul în care temperaturile ridicate din această vară afectează și ecosistemele montane, crescând riscurile pentru turiști și necesitând o atenție sporită în timpul drumețiilor.