Noi reguli și amenzi pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală în Deva

sursa foto: Facebook Primăria Municipiului Deva

Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva anunță noi măsuri pentru combaterea absenteismului școlar, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) 2024:

  • Amenzile pentru părinții care nu asigură frecvența școlară a copiilor cresc de la 1.000 la 5.000 lei, de 5 ori mai mari decât anterior.
  • Părinții sunt obligați să participe la ședințe, să asigure o ținută decentă elevilor și să înlocuiască obiectele școlare distruse de copii.
  • Atât părinții cât și directorii școlilor pot fi amendați dacă refuză semnarea contractului educațional.

În anul școlar 2023-2024, DAS Deva a monitorizat aproape 40 de elevi cu peste 3.000 de absențe nemotivate. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la nivel gimnazial și liceal, în special la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”(aproape două treimi din totalul elevilor monitorizați), Liceul de Arte „Sigismund Toduță” și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”. .

Principalele cauze ale absenteismului identificate sunt anturajele nepotrivite, lipsa modelelor în familie și percepția greșită a părinților despre importanța educației.

DAS Deva subliniază importanța acestor măsuri pentru asigurarea participării elevilor la cursuri pe toată durata învățământului obligatoriu.