Arheologii au descoperit un templu dacic necunoscut în cetatea de la Costești-Cetățuie
O descoperire arheologică importantă a avut loc în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie, unde cercetătorii au identificat rămășițele unui templu necunoscut până acum. Două baze de calcar ale templului au fost găsite in situ pe o terasă din zona sud-vestică a dealului, în locul numit Mălăiște.
„Descoperirea unui nou aliniament, al cincilea, impulsionează reluarea subiectului referitor la construcțiile cu destinație religioasă de la Costești-Cetățuie, dar și din restul zonei capitalei Regatului Dac”, precizează specialiștii implicați în cercetări.
Săpăturile arheologice din 2024 s-au desfășurat sub coordonarea Universității Babeș-Bolyai, cu finanțare de la Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara. În următorii ani, cercetările vor continua pentru a documenta planimetria templului, cronologia sa și tehnicile de construcție folosite.
Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, dintre care cinci se află în județul Hunedoara și una în Alba, sunt parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1999. Această nouă descoperire, anunțată în preajma Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România (16 noiembrie), va contribui la o mai bună înțelegere a civilizației dacice și a relațiilor sale cu alte civilizații europene ale vremii.