Bugetul Devei pe 2025, adoptat. Investiții mari. Va urma și execuția pe măsură?

sursa foto: primariadeva.ro

Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat astăzi bugetul pentru anul 2025, în valoare totală de aproximativ 490 de milioane de lei, dintre care aproape jumătate, 49,23%, sunt direcționați către investiții – o proporție semnificativă care a fost lăudată de administrație și consilieri deopotrivă.

Printre cei care au salutat construcția bugetară se numără și Emanuel Clej, consilier local din partea AUR, care și-a menținut și de această dată stilul activ și transparent pe rețelele sociale. „Un buget echilibrat, construit pe nevoile reale ale comunității”, a scris acesta, subliniind alocările consistente pentru infrastructură, educație, sănătate, mediu de afaceri, cultură și culte. De asemenea, a promis că va urmări atent execuția bugetară, în interesul comunității devene.

De altfel, execuția bugetului va fi, ca de fiecare dată, testul real. Pentru că dacă cifrele arată bine pe hârtie – și ele chiar arată – realitatea ne-a demonstrat în nenumărate rânduri că birocrația, contestațiile sau lipsa capacității administrative pot frâna serios ritmul investițiilor.

Primarul Lucian Ioan Rus a declarat că obiectivul principal este finalizarea proiectelor europene începute în mandatul trecut, dar și cofinanțarea celor depuse recent. Acesta a mulțumit consilierilor care au susținut bugetul, precum și funcționarilor implicați în întocmirea acestuia.

Nu au lipsit nici micile tensiuni politice: deși bugetul a fost adoptat, consilierul local Octavian Tabac (POT) a votat împotrivă, în timp ce colega sa de partid, Alexandra Indrei, a lipsit „strategic” din sală chiar în momentul votului, revenind imediat după ce proiectul a trecut, conform stiridinhunedoara.ro.

De remarcat este faptul că bugetul mizează pe fonduri europene și PNRR, direcționate către modernizarea infrastructurii, anveloparea blocurilor, unități de învățământ, mobilitate urbană și infrastructură socială. Dar toate acestea depind de execuția efectivă, de licitații fără contestații și de mobilizarea instituțională.

Așadar, bugetul a trecut, planul arată promițător, iar ochii devinilor – și ai consilierilor activi – rămân ațintiți spre execuție. Dacă investițiile se vor vedea în teren, nu doar în cifre, atunci Deva chiar poate să bifeze un an de dezvoltare reală. Dacă nu, va rămâne doar încă un buget „echilibrat” pe hârtie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *