Comisar de poliție din Hunedoara, acuzat de fraudă cu fonduri europene de aproape jumătate de milion de euro

sursa foto: ziuadevest.ro

Un comisar de poliție din orașul Simeria, județul Hunedoara, se află în centrul unei anchete de amploare a DNA. George-Alexandru Zeriu este suspectat că ar fi orchestrat o schemă complexă de fraudare a fondurilor europene, prejudiciul estimat ridicându-se la aproximativ 493.000 de euro.

Potrivit procurorilor, în perioada 2019-2023, Zeriu ar fi convins mai multe persoane să depună cereri false pentru subvenții agricole la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Aceste cereri conțineau informații fictive despre terenuri agricole și animale inexistente, scopul fiind obținerea ilegală de fonduri europene.

DNA susține că, deși cererile erau depuse în numele altor persoane, beneficiarul real al subvențiilor era chiar comisarul de poliție. Mai mult, anchetatorii îl acuză pe Zeriu că ar fi ajutat la obținerea unor adeverințe false care atestau că terenurile erau utilizate de persoanele respective, în timp ce contractele de arendare fuseseră încheiate chiar de el, dar pe numele altora, relatează g4media.ro.

Investigația a scos la iveală și alte posibile nereguli. În perioada 2017-2024, în ciuda interdicțiilor legale asociate funcției sale, Zeriu ar fi desfășurat activități comerciale, implicându-se în comerțul cu animale și produse, folosind abatorul unei societăți pe care o administra neoficial.

De asemenea, procurorii susțin că ofițerul de poliție nu și-ar fi declarat corect averea. Conform DNA, în declarațiile sale de avere din ultimii cinci ani, Zeriu ar fi omis să menționeze mai multe vehicule de lux, printre care un Porsche Cayenne și un Audi A5, achiziționate pe numele altor persoane, dar folosite de el.

În urma acestor acuzații, comisarul a fost pus sub control judiciar și i s-a interzis să părăsească țara sau să ia legătura cu persoanele implicate în anchetă. De asemenea, i s-a suspendat dreptul de a-și exercita profesia de polițist pe durata investigației.

DNA a precizat: „Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Ancheta continuă, fiind vizate și alte persoane suspecte de implicare în această schemă de fraudare a fondurilor europene.