GAL „Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor” pornește „animarea” comunităților, un limbaj prăfuit și multe semne de întrebare

GAL „Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor” a publicat recent calendarul întâlnirilor de… „animare”. Da, ați citit bine. În loc să vorbească limpede despre informarea comunităților locale privind fondurile europene disponibile prin Strategia de Dezvoltare Locală (SDL), asociația preferă un termen cel puțin arhaic, care sună mai degrabă a bâlci decât a proces de consultare și planificare strategică.
Potrivit comunicatului oficial, aceste întâlniri au scopul de a informa actorii locali despre oportunitățile de finanțare înaintea lansării apelurilor de proiecte. Totul bine și frumos în teorie, doar că programarea ridică unele semne de întrebare serioase. În unele zile, se organizează patru întâlniri în comune diferite, întinse pe zeci de kilometri – o performanță logistică greu de imaginat într-o zonă montană cu infrastructură rutieră precară. Rămâne de văzut dacă aceste „vizite de animare” nu vor deveni, în realitate, bifări grăbite în agende.
Prima oprire va avea loc la Bretea Română, comună condusă de un primar cunoscut pentru stilul gospodăresc și implicat. Așadar, va fi o primă întâlnire care probabil va ridica standardul, dar ce va urma în celelalte 25 de comune?
Întrebarea esențială este: ce efect concret au aceste întâlniri? GAL-ul gestionează fonduri importante și este esențial ca aceste resurse să ajungă eficient la comunitățile care chiar au nevoie. Dincolo de postere frumos colorate și tabele cu programări, monitorizarea reală a implementării fondurilor, sprijinul acordat beneficiarilor și calitatea proiectelor aprobate rămân testele adevărate ale activității GAL-ului.
Până atunci, vom urmări atent „activitatea de animare”, în speranța că în spatele acestui cuvânt desuet se află, totuși, o strategie coerentă pentru dezvoltarea rurală a unei regiuni cu potențial uriaș, dar prea des uitată.